Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Tanıtımı

1. Genel Bilgiler

Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü bünyesinde bulunan 2 anabilim dalından birisidir. Fen bilgisi öğretmenliği lisans programımız, 2013-2014 öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır. Lisans düzeyinde fen bilgisi öğretmenliği okuyan yaklaşık 200 öğrencimiz bulunmaktadır. Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı’nın ayrıca bir de tezli yüksek lisans programı mevcuttur. Fen Bilgisi Eğitimi ABD, 1 Profesör Doktor, 3 Doçent Doktor, 2 Doktor Öğretim Üyesi ve 2 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır.

 

2. Meslek Tanımı

Fen bilgisi öğretmenleri doğa veya evren gibi doğal laboratuvarları sınıf ortamına getirebilen, olay veya olguları bilimsel ilkelere göre açıklayabilen, merak duygusu gelişmiş, toplumsal problemlere karşı duyarlı olan ve çözüm üreten; aynı zamanda öğrencilerin merak duygularını geliştiren, eleştirel ve analitik düşünmelerine fırsat veren, kendi deneyimleri ile öğrenmelerini, deney tasarlamalarını, bu deney sonuçlarını analiz etmelerini sağlayıp, bir sonuca varmalarını destekleyen bireylerdir.

 

3. Kariyer olanakları

Öğrencilerimiz mezuniyetlerini izleyen süreç sonrasında kariyer tercihlerini farklı yönlerde kullanabilirler. KPSS A grubu ve öğretmenlik sınavına girerek devlet okullarında öğretmenlik yapabilirler. Bu yolu tercih eden öğretmen adaylarımızın genel yetenek genel kültür, eğitim bilimleri ve ayrıca öğretmenlik alan bilgisi testi (ÖABT) sınavına girmeleri gerekir. Bunun yanında kendilerini alanlarında geliştirmek isteyebilir veya akademisyen olup devlet veya özel üniversitelerde çalışmak isteyen adaylarımız lisansüstü eğitime devam edebilirler. Ayrıca, özel okullarda öğretmenlik yapabilirler. Yurt dışında lisansüstü eğitime başvurup kariyerlerine bu şekilde yön verebilirler.

 

4. Eğitim Öğretim Süreci

Öğrencilerimiz hem alanlarına hem de genel pedagojik bilgilerine yönelik meslek bilgisi dersleri almakta ve sürekli ders anlatımı ve uygulamalar yapmaktadırlar. Adaylarımız 4. sınıfta öğretmenlik uygulaması derslerinde uygulama okullarına giderek gerçek ortamlar ile karşılaşıp deneyim elde etmektedirler. Süreçte, alanında uzman akademik kadromuz ile birlikte il bazında bilim şenlikleri düzenlenmekte, öğrencilerimizin alanları ile ilgili kendilerini geliştirecekleri projelere yönlendirilmektedir. Topluma hizmet uygulamaları dersi kapsamında çok değerli çalışmalar yapılmakta ve bu şekilde öğretmen adaylarının eğitim süreçlerini tamamlamaları sağlanmaktadır. Lisans programımızda isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı uygulaması bulunmamaktadır. Öğretmen adaylarımız, VII ve VIII. yarıyıllarda devlet okullarında uygulama derslerine gitmekte ve öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği becerileri ve yeterlilikleri edinmek üzere staj yapmaktadırlar. Bu ders ile okul ortamını doğrudan deneyimleme, öğretmenlerin yapmaları gereken iş ve işlemleri (toplantılar, e-okul vs gibi.) gözlemleme ve uygulama, bir dersi planlama, öğrenciler ile etkili iletişim ve sınıf yönetimi gibi teorisini önceden aldıkları konuları uygulama imkânı buluyorlar. Bu işlemler staj yapılan okul ve üniversite işbirliğinde gerçekleşmekte. Öğrencilerimiz üniversitelerinde uygulama dersini yürüten öğretim elemanı ve uygulama yaptıkları okullarda kendilerine atanan uygulama öğretmeni ile sıkı bir iletişim halinde bulunarak staj dönemi boyunca eksiklerini tamamlamaya ve kendilerini hazırlamaya çalışıyorlar. Bu dersin uygulama yönergesine aşağıdaki bağlantıdan erişebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz.

https://egitim.sdu.edu.tr/assets/uploads/sites/425/files/ogretmenlik-uygulamasi-1-2-kilavuzu-14042022.pdf

 

Öğrencilerimiz, laboratuvarlarda alan derslerinin uygulamalarını gerçekleştirmekte, deneyler yapmakta ve etkinlikler tasarlamaktadırlar. Bunun için öğretmen adaylarımızın laboratuvarlarda laboratuvar önlüğü, eldiven gibi teçhizatları dersi veren öğretim üyesinin yönlendirmeleri doğrultusunda edinmelidirler. Bunun dışında derste kullanılacak herhangi bir sarf malzeme, araç ve gereç gideri bulunmamaktadır. ABD’mız ile ilgili detaylı bilgilere ve laboratuvarlarımızın görsellerine ABD tanıtım sunusundan ulaşabilirsiniz.

https://egitim.sdu.edu.tr/assets/uploads/sites/425/files/program-tanitimi-16082022.pdf

 

Lisans Programımızda yer alan dersler ve içeriklerine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://sis.sdu.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=28&curSunit=2801#

 

Tüm bu öğretim süreci Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesi binası içerisinde verilmektedir. Fakültemiz üniversitemizin doğu yerleşkesinde yer almakta ve öğrencilerimizin hastane, öğrenci kulüplerine, kütüphane, Sosyal Yaşam Merkezi ve spor tesisleri gibi kampüs yaşamlarını destekleyecek birimlere oldukça yakın mesafede bulunmaktadır.

 

5. Kısmi Zamanlı Öğrenci Olarak Çalışma ve Burs İmkanları

Öğrencilerimizin öğrenim görürken kısmi zamanlı olarak çalışma imkânları mevcuttur. Kısmi zamanlı olarak üniversitemizin ihtiyaç duyulan birimlerinde öğrencilerimize çalışma imkânı sunulmaktadır. İş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı olarak çalışmakta ve ders laboratuvarları, eğitim ve araştırma projeleri, bilgisayar laboratuvarları veya üniversitemizin sosyal tesislerinde birimlerin kendi bünyelerinde oluşturdukları kurullar ile seçiliyorlar. Bu konuyla ilgili şartlar ve bilgiler, kısmi zamanlı öğrenci çalıştırılacak birimlerin web sayfalarında ve üniversitemizin web sayfasında öğrencilerimize duyurulmaktadır.

 

Üniversitemizin kısmi zamanlı çalışma, burs, beslenme, sağlık ile ilgili alanlarda öğrencilerine sunduğu hizmetler hakkında https://sksdb.sdu.edu.tr/ adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Üniversitemiz maddi imkânları elverişli olmayan öğrencilerine ücretsiz öğle yemeği şeklinde beslenme yardımları yapmaktadır. Fakülte ve yüksekokullara her yıl ayrılan kontenjanlar çerçevesinde öğrencinin ihtiyaç derecesi öğrenilerek beslenme yardımı alacak öğrenciler belirlenmektedir. Beslenme yardımı için Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına başvurabilirsiniz. https://sksdb.sdu.edu.tr/

 

Fakültemiz ve ABD ile ilgili detaylı bilgilere aşağıdaki tanıtım videolarından ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=HhSVfKkTbZ8

https://www.youtube.com/watch?v=Z6sDDlJOt-Y&list=PL8lX1A2rDS3McPEwKfdkLtHjiGmFqUlW0&index=17

https://www.youtube.com/watch?v=sscPAIZ5b60&list=PL8lX1A2rDS3Ni0k8RdR3rcyNDeTD22FUD&index=10

 

Detaylı Bilgi İçin web sayfamızı ve sosyal medya hesaplarımızı ziyaret edebilirsiniz.

 

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Halil TURGUT

Dahili: 3881 E-posta: halilturgut@sdu.edu.tr

Fen Bilgisi Eğitimi ABD E-Posta Adresi fenbilgisiegitimi@sdu.edu.tr

 

Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı Web Sayfası

https://egitim.sdu.edu.tr/fenbilogrt/tr/

 

Sosyal Medya Hesaplarımız

https://twitter.com/FenSdu

https://www.facebook.com/sdu.fenbilgisiogretmenligi.7

https://www.instagram.com/sdufenbilgisiogretmenligi/

 

Süleyman Demirel Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Doğu Kampüsü, ISPARTA

Yayın Tarihi: 10/07/2023
Okunma Sayısı: 316