12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı

12 Mart 1921’de Meclis-i Mebusan tarafından İstiklâl Marşı’nın kabul edilişinin 97. yıldönümü münasebetiyle Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü tarafından Yrd. Doç. Dr. Yasemin Bayraktar’ın düzenleyiciliğinde “İstiklâl Marşı’nın Anlamı” konulu bir konuşma yapılmıştır. Konuşmacı olarak Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cafer GARİPER’in katıldığı programda İstiklâl Marşı’nın anlam dünyası İstiklâl Marşı’nın yazıldığı yıllarla ve içinde bulunulan güç şartlarla çeşitli bağlar kurularak anlatılmıştır.
Konuşmasında Gariper, İstiklâl Marşı’yla günümüz Türkiyesi arasında da bağlar kurmuş, bağımsızlık mücadelelerinin ne anlama geldiğini ifade etmiştir. İstiklâl Marşı’nın dıştan gelen işgalci güçlerle içteki kötümser ruh hâline karşı verilen bağımsızlık savaşının içinden doğduğunu, bağımsızlığa inan Türk halkının duygu ve düşünce dünyasını yansıttığını belirtmiştir. Güç bir coğrafyada oturduğumuzu, bu sebeple her zaman problemlerle karşılaştığımızı, gelecekte de söz konusu problemlerin varlığını büyük ihtimalle sürdüreceğini söylemiş, bu sebeple bağımsızlık düşüncesinin insanımızın kolektif bilincinde yer tuttuğunu, gelecekte de tutacağını dile getirmiş, İstiklâl Marşı’nın değerini her dönemde koruyacağını vurgulamıştır.
Saygı duruşu, İstiklâl Marşı ve sinevizyon gösterimiyle başlayan program, öğrencilerin okuduğu şiirlerle tamamlanmıştır.
Yayın Tarihi: 12/03/2018
Okunma Sayısı: 3109